top of page
  • Foto van schrijverPiet van Erp

Lezing Pagus Balgoye: Maria van Gelre, een bijzondere hertogin met een bewogen leven door J. Oosterm


Foto: Rikie Peters

Woensdag 7 maart organiseerde Rudie van Haren, namens Heemkundekring Pagus Balgoye, een prachtige lezing over Maria van Gelre. De lezing vond plaats in het theehuis in de Holtse Hoek. HDV-productions was erbij en maakte een aantal mooie foto's.

Maria van Gelre, de hertogin van Gelre en Gulik, is vooral bekend door het prachtige gebedenboek dat ze zeshonderd jaar geleden liet maken. Over haar leven was vrijwel niets bekend, maar Johan Oosterman wilde in zijn onderzoek naar het gebedenboek ook meer te weten te komen over het leven van de hertogin. Hij is op zoek gegaan naar de sporen die ze heeft nagelaten: waar verbleef ze, hoe zagen haar burchten eruit, waar reisde ze naartoe en hoe verplaatste ze zich? Dit heeft geleid tot zoveel informatie dat we het levensverhaal van Maria behoorlijk goed kunnen navertellen. Als eerste resultaat verschijnt er later dit voorjaar een boek met als titel: Sporen in het landschap. Maria van Gelre, 1380-1429. Vanaf oktober is er dan de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre in Museum Het Valkhof waar het verhaal van Maria's leven centraal staat. Deze lezing gaat over het leven van Maria, haar sporen in het landschap en de tentoonstelling.

Johan Oosterman is hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit en gast-conservator van de tentoonstelling "Ik, Maria van Gelre". Locatie: Theehuis Balgoy, Houtsestraat 12, Balgoy

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page