top of page
  • Foto van schrijverPiet van Erp

Openluchtviering bij de Oude Toren 25 juni 2023Een keer per jaar organiseert heemkundekring Pagus Balgoye, samen met de contactraad van de H. Johannes de Doperkerk, de koren en de harmonie een openluchtviering. Die vindt plaats op een unieke plek in Balgoy, bij de Oude Toren, op de plek waar tot 1914 de St. Janskerk de kern van het toenmalige Balgoy markeerde. Het is goed om af en toe terug te keren naar deze plek, waar eeuwenlang mensen zoals wij hebben gewerkt en gebeden, hebben geleefd. Bij de Oude Toren wordt heden en verleden bij elkaar gebracht.

Uit vele namen konden de toenmalige bewoners van Balgoy kiezen; uit Willibrord, Antonius Abt, Maria, veel gekozen kerkpatronen in die tijd en in deze regio. Toch koos men voor de naam Johannes.

Omdat hij doopte in de Jordaan, werd hij de patroon van de rivieren en de waterlopen. Aan de loop van de Maas en haar ligging op een hoge zandrug, dankt Balgoy zijn band met de naamgever. De Maas heeft altijd een rol gespeeld in de geschiedenis van de dorpsgemeenschap. De loop van de oude maasarm is nog aanwijsbaar op de door heemkundekring Pagus Balgoye vernieuwde verhoging van het voormalige koor.48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page